DeepSeek er en ny spiller på AI-scenen. DeepSeek har hurtigt vakt opmærksomhed som en stærk konkurrent til ChatGPT og de mange andre AI værktøjer. Den kom som et chok, akkurat ligesom da ChatGPT kom i november 2023.
Det var en lancering, der ramte alle medier hurtigt. Men dog med et par ugers tilløb i pressen, for den var faktisk tilgængelig fra d. 10/1 2025, men først omkring 27/1 kørte pressen amok, – ikke mindst da Trump kommenterede den som et “wakeup call”.
Den er lige nu meget billigere, og en del bedre end ChatGPT. Men det behøver den jo ikke at blive ved med at være. Og det kommer an på, hvordan man måler det. Men den kom bag på markedet. Selv aktiemarkedet reagere stærkt, bl.a. med et kraftigt fald i NVIDEA´s kurs.
Prøv DeepSeek
Man kan gå ind på DeepSeek.com og både prøve den fra browseren eller downloade den som App via en QR kode. Den kan også findes i Apple Store eller Google Play. Men i skrivende stund er der ikke noget af det, der virker.
DeepSesk svarer lige nu: ” Due to large-scale malicious attacks on DeepSeek’s services, registration may be busy. Please wait and try again. Registered users can log in normally.”
Selvom der er mange nye brugere, er det nok ikke performance problemer, men reelt, som de skriver, ondsindede angreb på deres servere, – sandsynligvis et såkaldt DDOS angreb.
Kinesisk innovation
DeepSeek er en kinesisk AI-virksomhed, der udvikler avancerede sprogmodeller og AI-løsninger på linje med OpenAI med ChatGPT. Virksomheden dukkede op i 2023 og har hurtigt etableret sig som en betydelig aktør i den globale AI-kapløb.
DeepSeek er lavet med billigere chips, for NVIDEA´s bedste chips eksporteres ikke til Kina. Det markedet reagerer på er, at Kina kunne, at den er udviklet for et lille budget, – og at den faktisk virker godt.
DeepSeek blev grundlagt med en ambition om at skabe effektive open-source AI-modeller, der kunne konkurrere med de vestlige. Med en stærk tilknytning til Kinas voksende AI-miljø har DeepSeek modtaget støtte fra både private investorer og – hvem ved – måske kinesiske teknologigiganter eller statsstøtte.
Disruption eller bare en nyhed
Er DeepSeek en ægte konkurrent til de store AI-giganter? Eller er DeepSeek en reel disruption, der banker andre af banen her og nu? Eller er DeepSeek blot endnu et alternativ på AI markedet?
Alt peger på, at et videnskabeligt gennembrud har fundet sted, mener en professor fra Københavns Universitet, om den kinesiske sprogmodel Deepseek. Også en CBS-lektor mener, at DeepSeek giver håb om billigere AI og mindre CO2-udledning. Så måske er det revolutionerende nyt. Måske er det et kvantespring. Eller er det ”bare” helt almindelig videreudvikling af det vi allerede har. Vi får se i de kommende måneder.
Men AI modeller er ved at blive “common use”, – der er efterhånden så mange forskellige AI værktøjer, og de bliver allerede indbygget i andet software, så man næppe lægger mærke til det. Så producenterne skal nok se i øjnene, at det over tid skaber lige så lidt opmærksomhed, som når der kommer en ny bilmodel.
Under motorhjelmen på DeepSeek
DeepSeek skriver selv, at de med avancerede sprogmodeller og en open-source tilgang sigter mod at revolutionere måden, vi interagerer med kunstig intelligens på. De taler om forbedret kontekstforståelse, bedre flersproglig og stærke kodegenereringsfærdigheder. Det er tilgængelig for os borgere/forbrugere. Og det er tilgængeligt for både udviklere og virksomheder til meget lavere pris, end det der bruges i dag.
DeepSeek Chat & DeepSeek Coder fra 2023 var de tidlige eksempler på Kinas evne til at udvikle konkurrencedygtige AI-modeller. Med DeepSeek V2 i 2024 kom en forbedret sprogmodel med stærkere kontekstforståelse og bedre flersproget support. I dag står vi så med en frit tilgængelig App og en browser udgave.
DeepSeek´s LLM-modeller er V3 og R1 har begge imponerende benchmarks sammenlignet med konkurrenter, men bruger færre ressourcer på grund af den måde, LLM’erne er oprettet på. Der er en, måske ikke 100 % troværdig sammenligning, på forsiden af DeepSeek.com.
Hvad gør DeepSeek anderledes?
DeepSeek adskiller sig fra andre AI-udbydere ved sin open-source tilgang, hvor de gør dele af deres teknologi tilgængelig for udviklere verden over, – og anvender tilsvarende kode udefra. Derudover har virksomheden en stærk tilstedeværelse i Kina, hvor adgangen til vestlige AI-modeller som OpenAI’s GPT er begrænset.
DeepSeek og ChatGPT er begge avancerede AI-sprogmodeller, men de adskiller sig på flere måder, herunder teknologi, tilgang og tilgængelighed. Men der skal indgående test til, hvis man skal kunne udpege, hvilken der er bedst til hvad, – og så skal man sammenligne med både OpenAI, Google, Microsoft og alle de andre. Alligevel er der en anden, der er bedst i morgen. Tecradar er en af de første, der prøver en test i en letlæst tilgængelig artikel.
Hvad så nu
- De mere politiske forbehold, der straks kom frem, handler selvfølgelig om, at data er i Kina, at man ikke kan sikre sig, hvad der overvåges og (mis)bruges. Læs mere.
- Der gik ikke mere end 24 timer, før den kinesiske tech-gigant Alibaba frigav en ny version af sin AI, Qwen, som Alibaba selv påstår overgår Deepseek. Læs mere,
- DeepSeek har nu udfordret ChatGPT, men hvor længe går det, inden den også udfordrer billedgenerering som Midjourney and DALL-E. Læs mere.
- Open AI, der er skaberen bag Chat GPT, hævder at have fundet beviser for, at den kinesiske Deepseek har brugt Open AI’s teknologi og data til at træne sin nye AI-model. Læs mere.
- Myndigheder i USA er ved at undersøge, om Deepseek har fået Nvidia-chip andre steder fra for at omgå de restriktioner, som USA har indført på salg af avancerede chip til Kina, – et af rygterne siger via Singapore
AI kapløbet er i gang, – før var det i USA, nu er det worldwide.
27.01.2025 Indlæg på CXO2’s blog www.CxO2.dk/blog
Læs bloggens andre indlæg om AI
Sådan abonnerer du på indlæg i denne blog:
Besøg LinkedIn udgaven og tryk på FØLG eller besøg Facebook udgaven og tryk SYNES OM